Szkoła Podstawowa nr 7 im. J. Korczaka w Giżycku otrzymała dofinansowanie w ramach „Narodowego Programu Rozwoju Czytelnictwa 2.0 na lata 2021 – 2025” w łącznej kwocie 15 000 zł. Zgodnie z wytycznymi programu środki finansowe zostaną przeznaczone przede wszystkim na zakup nowości książkowych oraz elementów wyposażenia do biblioteki szkolnej, a także promocję czytelnictwa.
Dziś zwyciężczynie konkurs profilaktycznego dotyczącego problemu uzależnień zorganizowanego przez Centrum Profilaktyki Uzależnień i Integracji Społecznej w Giżycku wzięły udział w uroczystości wręczenia nagród.
Dzień Kryptologii to święto obchodzone 25 stycznia. Zostało ono ustanowione w 2007 przez Wydział Matematyki i Informatyki Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Ustanowienie święta odbyło się w 75. rocznicę złamania szyfru niemieckiej maszyny kodującej Enigma, używanej komercyjnie w latach dwudziestych XX wieku. Czynu tego dokonali 14 grudnia 1932 roku trzej polscy matematycy i kryptolodzy, absolwenci Wydziału Matematyczno-Przyrodniczego UAM: Marian Rejewski, Jerzy Różycki oraz Henryk Zygalski, pracujący wówczas w Biurze Szyfrów Sztabu Głównego Wojska Polskiego.
Po raz pierwszy w SP nr 7 w Giżycku został zorganizowany Dzień Kryptologii. Chętni uczniowie mogli zmierzyć się z szyfrem obrazkowym, szyfrem harcerskim czy też szyfrem Wikingów. . Był też szyfr komórkowy, szyfr matematyczny i szyfr Cezara. Wszyscy spisali się na medal.
22 grudnia 2023r. uczniowie klasy 4C wzięli udział w warsztatach robienia breloków z żywicy epoksydowej. W tym dniu każdy mógł zrobić swój własny brelok z inicjałami. Pani Svitlana Khomenko, mama Oli, opowiedziała co to jest żywica epoksydowa, jak się należy z nie obchodzić, przygotowała komponenty i pokazała uczniom jak złożyć wszystko w piękny spersonalizowany brelok. Dziękujemy bardzo pani Svitlanie za zorganizowanie warsztatów i takie piękne prezenty na Boże Narodzenie.
22 grudnia uczniowie z klasy 3 a odwiedzili Konsulat Świętego Mikołaja w Kętrzynie. Po przyjeździe czekał na nich Elf, który oprowadził uczniów po niezwykle interesującym magicznym miejscu, ozdobionym świątecznymi dekoracjami oraz pięknymi bombkami, które produkowane są przez Firmę Doroszko. Podczas pobytu uczniowie zobaczyli w jaki sposób wydmuchuje się szklane bombki oraz samodzielnie ozdobili bombki. Był czas na spotkanie z Mikołajem, pisanie listu, zwiedzanie i podziwianie ogromnej kolekcji bombek oraz na zabawę. Własnoręcznie wykonane bombki zostały ozobą domowych choinek.
Dzięki współpracy i zaangażowaniu rodziców 21 grudnia, w klasie 1 a odbyły się warsztaty kulinarne. Rodzice przygotowali świąteczne pierniki, a dzieci słuchając kolęd ozdabiały je. Uczniowie wykazali się kreatywnością i pomysłowością. Niektórzy w pełnym skupieniu z dokładnością i precyzją ozdabiali swoje pierniczki.
Warsztaty nie tylko rozwijały umiejętności kulinarne, ale także dostarczyły uczniom niesamowitej radości, przy okazji ćwiczyły sprawność manualną, budowały klasową wspólnotę oraz wzbogaciły świąteczne tradycje.